Tarinamme

Vuonna 1975 Teuvo Uusitalo aloitti lääkintävoimistelijan opinnot Tampereen sairaanhoito-oppilaitoksessa. Jo kouluun mennessään hänellä oli mielessä selkeä ajatus perustaa oma yritys alalle, joka siihen aikaan nojasi vahvasti julkiseen terveydenhuoltoon. Syynä tähän oli tavoite päättää itse omasta työstään, tarjota hyvää hoitoa asiakkaille, ja päästä tekemään sitä mikä itselle tuntuu hyvältä.

Yhdessä Helenan kanssa he tekivät yhteisen lopputyön aiheesta ”Yksityisen fysikaalisen laitoksen perustaminen”. Työn valmistuttua 1977 siitä otettiin opiskelukavereille seitsemän kopiota ja samoilla malliohjeilla perustettiin kahdeksan yksityistä fysikaalista hoitolaitosta. Yksi näistä oli Lammin Kuntoutus Ky.

1980-luvun alussa Teuvo ja Helena asuivat Lammilla ja tekivät töitä Lammilla ja Lahdessa, jossa olivat mukana Lahden Lääkintävoimistelu Oy:ssä. 1981 perustettiin Kangasalle Fysikaalinen Hoitolaitos Teuvo Uusitalo Ky, jossa alkuun olivat mukana Ismo ja Auli Niemi. He perustivat sittemmin oman fysioterapiayrityksen Pälkäneelle.

80-luvulla myös perhe kasvoi ja 1984 tapahtui nykyisen Kangasalan Kuntoutuksen kannalta pari merkittävää asiaa. Fysioterapeutti Seija Varkila aloitti työt yrityksessä ja perheen keskimmäinen lapsi, nykyinen yrittäjä, Saara Uusitalo, syntyi.

Jatkuvalla oppimisen matkalla

Jo Lammilla asuessaan Teuvo oli mukana mm. Lammin Lujan pesäpallojoukkueen huoltojoukoissa ja työskenteli urheilijoiden kanssa. 1997 perustetun Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n eli nykyäänkin toimivan SUFT:n toiminnassa Teuvo oli vahvasti mukana parikymmentä vuotta.

Toisen merkittävän yhdistystyön, noin 20 vuotta, Teuvo on tehnyt Suomen yksityisten fysikaalisten
hoitolaitosten liiton eli FYSI ry:n hallituksessa, nykyään Suomen Kuntoutusyrittäjät ry. Uudet suuntaukset alalla kiinnostivat ja Teuvo alkoikin ensimmäisten fysioterapeuttien joukossa Suomessa perehtyä alaraajafysioterapiaan ja toiminnallisiin tukipohjallisiin. 80-luvulla asia oli Suomessa uusi, joten tiedottamista ja koulutusta asian ympärillä piti tehdä paljon, lähinnä Pirkanmaalla ja muuallakin Suomessa. Urheilijoiden ja jalkojen kanssa työskennellessä kiinnostui lisääntyi myös muuten kehon mahdollisimman taloudelliseen käyttöön. Oppia ja ajatuksia ihmisen kokonaisvaltaisuudesta kertyi mm. Alexander-tekniikan kautta.

Vuodesta 1988 lähtien Uusitalot ovat asuneet Kangasalla ja sen myötä yritystoimintakin siirtyi kokonaan tänne. Enimmillään työntekijöitä on ollut 11 ja tällä hetkellä Kangasalan Kuntoutuksen palkkalistoilla on kaksi henkilöä ja saman katon alla tekee töitä kaksi ammatinharjoittajaa.

Vuonna 2004 Saara Uusitalo aloitti fysioterapian opinnot Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa, käytännössä samassa talossa kuin vanhempansa melkein 30 vuotta aiemmin. Saara valmistui vuonna 2008 ja melko pian teki osa-aikaisesti töitä perheyrityksessä. Oma harrastuneisuus johti työskentelemään ratsastajien kanssa. Saara on ollut ensimmäisten joukossa Suomessa opiskelemassa ja soveltamassa toiminnallisen neurotieteen oppeja muun muassa fysioterapiassa. Saara on vahvistanut valmennusosaamistaan ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksella, josta hän valmistui marraskuussa 2022.

Matka ja opiskelu jatkuu edelleen! Näin myös neljä vuosikymmentä toiminut fysioterapiayritys pysyy muuttuvana ja kehittyvänä jatkossakin, palvellen asiakkaita omalla vahvalla erikoisosaamisellaan ja perehtyen perustavanlaatuisesti ihmisen toimintakykyyn ja terveyteen.